Vissza
0 Kosár
Nincs termék a bevásárlókosárban.
Keresés
Filters
Preferenciák
30%
Teljes leírás
Gabora Attila az ország egyik legnevesebb pincére, akinek a foglalkozása már nem is felszolgáló, hanem éttermi mester, és aki a Parlament egyetlen vidéki illetőségű pincére, egyben a Felszolgáló Pincér Egylet elnöke. Archív fotókkal gazdagon szemléltetett könyvében 160 salgótarjáni és környéki vendéglőt, kocsmát, éttermet, szállodát, bisztrót, salátabárt, cukrászdát, pubot, önkiszolgáló éttermet, presszót, fagyizót, sörözőt, kávézót stb. mutat be. E vendéglátóhelyek egy része ma már nem üzemel, vagy megváltozott névvel és funkcióval működik; a szerző e változásokról is következetesen tudósít. A 160 vendéglátóhely leírásai közé portrécikkeket ékel az adott helyek szakácsairól, felszolgálóiról, zenészeiről, tulajdonosairól; szól az étlapokról és a helyi specialitásokról, fölidéz sok-sok mulatságos és emlékezetes történetet, közszájon forgó vagy csak szakmai körökben ismert anekdotákat. Például bemutatja a somoskőújfalui Bambusz Falatozót, ahol az édesapja, Gabora Gyula volt a segédprímás; leírja a szerény, de minőségi kínálatot nyújtó menüt, szól a vendégkörről, és arról, hogy 1971-ben maga is itt kezdte a pályáját. Bemutat családias hangulatú, törzsvendégekre építő kiskocsmákat és elegáns éttermeket, különleges teázókat és vidéki „késdobálókat”, miközben megszámlálhatatlan portrét rajzol, neveket említ, sztorikat idéz föl, nem mellesleg specialitások receptjeit is megadja, mint amilyen a Fásy Ádám nevéhez köthető pikáns leves, amely borjúlapockából, sertéscombból és sertésvelőből készül. Gabora Attila minden dokumentálható és közszájon forgó, olykor legendaszámba menő adatot, tényt fölsorol az elmúlt mintegy száz év salgótarjáni és környéki vendéglátóhelyeiről, ezek alkalmazottairól, étel- és italkínálatáról, az ott megesett történetekről. Olvasmányos beszámolóit sok-sok archív fotó, dokumentummásolat szemlélteti, illetve idézet tarkítja. Könyvének külön értéke a vendéglátós portrék sokasága, amely egyfajta szakmai galériát jelenít meg. A kötet Nógrád megyében fontos helyismereti mű. "www.kello.hu © minden jog fenntartva"

Ez a termék jelenleg nem elérhető

Gabora Attila

Záróra után

Borító ár
4 600 Ft
Aktuális online ár
3 220 Ft
Termék részletes adatai
Szerző
Gabora Attila
ISBN
9786156292278
Nyelv
magyar
Megjelenés éve
cop. 2022
Méret
411 o.
Kiadó
Garbo
Cikkszám
3001075864
Alcím
a pincértől kapott borravaló

Darabszám
Teljes leírás
Gabora Attila az ország egyik legnevesebb pincére, akinek a foglalkozása már nem is felszolgáló, hanem éttermi mester, és aki a Parlament egyetlen vidéki illetőségű pincére, egyben a Felszolgáló Pincér Egylet elnöke. Archív fotókkal gazdagon szemléltetett könyvében 160 salgótarjáni és környéki vendéglőt, kocsmát, éttermet, szállodát, bisztrót, salátabárt, cukrászdát, pubot, önkiszolgáló éttermet, presszót, fagyizót, sörözőt, kávézót stb. mutat be. E vendéglátóhelyek egy része ma már nem üzemel, vagy megváltozott névvel és funkcióval működik; a szerző e változásokról is következetesen tudósít. A 160 vendéglátóhely leírásai közé portrécikkeket ékel az adott helyek szakácsairól, felszolgálóiról, zenészeiről, tulajdonosairól; szól az étlapokról és a helyi specialitásokról, fölidéz sok-sok mulatságos és emlékezetes történetet, közszájon forgó vagy csak szakmai körökben ismert anekdotákat. Például bemutatja a somoskőújfalui Bambusz Falatozót, ahol az édesapja, Gabora Gyula volt a segédprímás; leírja a szerény, de minőségi kínálatot nyújtó menüt, szól a vendégkörről, és arról, hogy 1971-ben maga is itt kezdte a pályáját. Bemutat családias hangulatú, törzsvendégekre építő kiskocsmákat és elegáns éttermeket, különleges teázókat és vidéki „késdobálókat”, miközben megszámlálhatatlan portrét rajzol, neveket említ, sztorikat idéz föl, nem mellesleg specialitások receptjeit is megadja, mint amilyen a Fásy Ádám nevéhez köthető pikáns leves, amely borjúlapockából, sertéscombból és sertésvelőből készül. Gabora Attila minden dokumentálható és közszájon forgó, olykor legendaszámba menő adatot, tényt fölsorol az elmúlt mintegy száz év salgótarjáni és környéki vendéglátóhelyeiről, ezek alkalmazottairól, étel- és italkínálatáról, az ott megesett történetekről. Olvasmányos beszámolóit sok-sok archív fotó, dokumentummásolat szemlélteti, illetve idézet tarkítja. Könyvének külön értéke a vendéglátós portrék sokasága, amely egyfajta szakmai galériát jelenít meg. A kötet Nógrád megyében fontos helyismereti mű. "www.kello.hu © minden jog fenntartva"