Teljes leírás
Terroir - egy olyan szakkifejezés, amelyet elsősorban a borászattal foglalkozók ismerhetnek. Olyan területet jelent, amelynek sajátos mikroklímája, talajviszonyai, fizikai és biológiai környezete, ökoszisztémája sajátos jellemzőkkel gazdagítja-színezi a lokális borászati-szőlészeti kultúrát. Ilyen értelemben mutatja be a szerző a Tokaji borvidéket, elsőként ismertetve annak földrajzát, geológiáját. A folytatásban ír a helyi szőlőművelés történetéről; a környék dűlőiről, teraszairól és birtokairól; a hegyaljai és borvidéki pincékről, valamint a pincepenészről; a szőlészet-borászat tárgyi emlékeiről (kapa, metszőkés és -olló, prés, hordó stb.); illetve a mikrobákról, mint a "terroir" fontos részeiről. Az utolsó - a kötet jó harmadát kitevő - rész az itt termő szőlőfajtákat ismerteti (más elnevezés, származás, elterjedés, jellemzés, minősítés és változatok) ábécérendben, az Alanttermőtől a Zétáig. Zárásképp a borvidék jövőjéről olvashatunk röviden, s itt kapott helyet az irodalomjegyzék is. A színes fotókkal gazdagon illusztrált mű elsősorban érdeklődő laikusok figyelmére számíthat. "www.kello.hu © minden jog fenntartva"