Vissza
0 Kosár
Nincs termék a bevásárlókosárban.
Keresés
Filters
Preferenciák
10%
Teljes leírás
Ahogy már meséltem, úgy kezdődött az egész, hogy a gépem mindenféle titkos bugyraiból egyre-másra bukkantak elő vagy harminc munkás év alatt született kisebb-nagyobb cikkek, tanulmányok, konferencia- és köszöntő kötetekbe írt dolgozatok. Kiadóm biztatására elkezdtem őket összerakni, akkor kiderült, hogy ebből nem egy könyv lesz, hanem kettő. Izé, három. (Most már azt is tudom, hogy négy.) Az én Budám és Az én Pestem után itt van az apraja annak, ami Se nem Buda, se nem Pest. Földrajzilag a Duna-deltától Bakonybélig, az északnyugat-amerikai eszkimóktól Szegedig, időben meg az ókori görögöktől a saját mai konyhámig rohangálok, látszólag fejvesztve. Annyi rendszer mégiscsak van a dologban, hogy végig evésről és ételekről van szó, de mindig egy kicsit tágabban értelmezve, messzebbről nézve, és ahol csak lehetett, személyesen is megjelenítve azokat az embereket, akik főztek, ettek, éltek és haltak – pont, ahogy mi is, csak vallásoktól, szokásoktól, családi hagyományoktól immár sokkal kevésbé vezérelten és kötötten. Hogy mit érdemes ezekből a régi tudásokból föleleveníteni? Lesz, akit a hadikonyha trükkjei fognak megihletni, lesz, akit a főúri szakácskönyvek. Lesz, aki velem együtt fog ijedten rácsodálkozni a pogácsástál fenekén lapuló ördögre, és lesz, aki fűszerfüveket szedeget majd a mezőn egy kísérleti miskulancia-salátához. Lesz, aki másmilyen arcot vág majd, ha apácával találkozik a villamoson. Mindegyik esetben elmondhatom: nem hiába dolgoztam. Saly Noémi

Saly Noémi (1956-)

Se nem Buda, se nem Pest ... de nem kevés evés

Borító ár
4 950 Ft
Kötött ár
4 455 Ft
Termék részletes adatai
Szerző
Saly Noémi (1956-)
ISBN
9786155640759
Nyelv
magyar
Megjelenés éve
cop. 2025
Méret
210, [1] o.
Kiadás pontos dátuma
2025.05.14
Kiadó
Ab Ovo
Cikkszám
3001093429
Alcím
...de nem kevés evés

Darabszám
Teljes leírás
Ahogy már meséltem, úgy kezdődött az egész, hogy a gépem mindenféle titkos bugyraiból egyre-másra bukkantak elő vagy harminc munkás év alatt született kisebb-nagyobb cikkek, tanulmányok, konferencia- és köszöntő kötetekbe írt dolgozatok. Kiadóm biztatására elkezdtem őket összerakni, akkor kiderült, hogy ebből nem egy könyv lesz, hanem kettő. Izé, három. (Most már azt is tudom, hogy négy.) Az én Budám és Az én Pestem után itt van az apraja annak, ami Se nem Buda, se nem Pest. Földrajzilag a Duna-deltától Bakonybélig, az északnyugat-amerikai eszkimóktól Szegedig, időben meg az ókori görögöktől a saját mai konyhámig rohangálok, látszólag fejvesztve. Annyi rendszer mégiscsak van a dologban, hogy végig evésről és ételekről van szó, de mindig egy kicsit tágabban értelmezve, messzebbről nézve, és ahol csak lehetett, személyesen is megjelenítve azokat az embereket, akik főztek, ettek, éltek és haltak – pont, ahogy mi is, csak vallásoktól, szokásoktól, családi hagyományoktól immár sokkal kevésbé vezérelten és kötötten. Hogy mit érdemes ezekből a régi tudásokból föleleveníteni? Lesz, akit a hadikonyha trükkjei fognak megihletni, lesz, akit a főúri szakácskönyvek. Lesz, aki velem együtt fog ijedten rácsodálkozni a pogácsástál fenekén lapuló ördögre, és lesz, aki fűszerfüveket szedeget majd a mezőn egy kísérleti miskulancia-salátához. Lesz, aki másmilyen arcot vág majd, ha apácával találkozik a villamoson. Mindegyik esetben elmondhatom: nem hiába dolgoztam. Saly Noémi