Vissza
0 Kosár
Nincs termék a bevásárlókosárban.
Keresés
Filters
Preferenciák
20%
Teljes leírás
Egy több mint kétszázötven éves ún. liktáriumos könyv kerül újra kiadásra az Intra Hungariam című művelődés- és orvostörténeti sorozat keretei között. A liktárium elsődleges jelentése sűrű kanalas orvosság, édes gyógynövényes készítmény, de megfeleltethető mézes-cukros italnak, befőttnek - szinte bármely nyalánkságnak is. A kötet tartalma azonban ezeken a kereteken messze túlmutat: már az első lapokon kiderül, hogy valójában szakácskönyvről van szó, méghozzá egy olyan receptgyűjteményről, amelyből egy korabeli átlag háziasszony bőséggel meríthetett remek ötleteket, ha egy-egy szerényebb vagy kiadósabb fogást szeretett volna elkészíteni, és valami újra vágyott. Ételreceptből pontosan 308 szerepel az összeállításban: ezek nincsenek a mai megszokott rend szerint tematikus fejezetekbe rendezve, hanem bájos összevisszaságban követik egymást, a sózott hal után találjuk a citromos tortát, majd a rizskását, a báránylevest, a szilvabefőttet, a "dragonos confectet" (ami egyfajta nádmézes édesség), a birsalmapogácsát - hogy csak párat említsünk. A gyűjtemény valószínűleg amiatt mondható mégis liktáriumnak, hogy valóban dominálnak benne az édességek - fánkok, "tortáták", "celtlik", kalácsok, édes kásák és más egyebek. A kötetet a külön részben olvasható házi orvosságok receptjei, illetve szómagyarázat zárja. A kiadvány kultúr- és gasztronómiatörténeti érdekesség - így ajánlható az olvasók figyelmébe.

Liktáriumos könyv

Borító ár
2 400 Ft
Aktuális online ár
1 920 Ft
Termék részletes adatai
ISBN
9786155601484
Egyéb szerzőség
Sárdi Margit, S. (1947-) (sajtó alá rend.)
Nyelv
magyar
Megjelenés éve
2017
Méret
127, [2] o.
Kiadó
Attraktor
Cikkszám
3001032157
Sorozatcím
Intra Hungariam... ; 1789-4328 ; 12.

Darabszám
Teljes leírás
Egy több mint kétszázötven éves ún. liktáriumos könyv kerül újra kiadásra az Intra Hungariam című művelődés- és orvostörténeti sorozat keretei között. A liktárium elsődleges jelentése sűrű kanalas orvosság, édes gyógynövényes készítmény, de megfeleltethető mézes-cukros italnak, befőttnek - szinte bármely nyalánkságnak is. A kötet tartalma azonban ezeken a kereteken messze túlmutat: már az első lapokon kiderül, hogy valójában szakácskönyvről van szó, méghozzá egy olyan receptgyűjteményről, amelyből egy korabeli átlag háziasszony bőséggel meríthetett remek ötleteket, ha egy-egy szerényebb vagy kiadósabb fogást szeretett volna elkészíteni, és valami újra vágyott. Ételreceptből pontosan 308 szerepel az összeállításban: ezek nincsenek a mai megszokott rend szerint tematikus fejezetekbe rendezve, hanem bájos összevisszaságban követik egymást, a sózott hal után találjuk a citromos tortát, majd a rizskását, a báránylevest, a szilvabefőttet, a "dragonos confectet" (ami egyfajta nádmézes édesség), a birsalmapogácsát - hogy csak párat említsünk. A gyűjtemény valószínűleg amiatt mondható mégis liktáriumnak, hogy valóban dominálnak benne az édességek - fánkok, "tortáták", "celtlik", kalácsok, édes kásák és más egyebek. A kötetet a külön részben olvasható házi orvosságok receptjei, illetve szómagyarázat zárja. A kiadvány kultúr- és gasztronómiatörténeti érdekesség - így ajánlható az olvasók figyelmébe.