Teljes leírás
Míg a Monostorkosságok első részében (202313080) a bakonybéli bencések ünnepi ételeiből szemezgethettünk, addig ebben a kötetben azon fogások sorjáznak, amelyeket böjti időszakokra ajánl Baán Izsák, a közösség perjele. Izsák testvér megnyugtatja a laikus olvasókat: a böjt lényege nem a koplalás, hanem a mértékletesség és a tartózkodás bizonyos élelmiszerektől - ám ezeket szem előtt tartva is fontos, hogy minden tápláló és jóízű legyen. Ennek szellemében állították össze böjtös fogásaikat is, amelyekből egy szép kötetnyit válogatott egybe a monostor konyháján dolgozó Toókos János OSB (János testvér) és Nagy Ferenc Károlyné, azaz Borika. János testvér és a perjel bevezetőjét azon jeles napok felsorolása követi, amelyeken böjtölni ildomos. A kiadvány további részében válogathatunk a húsmentes, szerényebb ételekből. A választékon szerepel két házikenyér (Jákob testvér korpás-paprikás és édes kenyere), reggelire ajánlott fogások (tojáskrém, mákos köles, medvehagymás túrókrém, rokforttal töltött zöldpaprika), levesek (szegfűgombaleves, szegedi halászlé, céklakrémleves, krumpligombóc-leves, vöröslencseleves), főételek (gombás hal, vargányafasírt, rántottával töltött cukkini, zabpelyhes céklafasírt, zöldséges lasagne) és desszertek (túrógombóc, madártej gríztöltelékkel, kardamomos gyümölcsrizs, tejfölös-mézes torta). A szöveget szép színes fényképek kísérik. "www.kello.hu © minden jog fenntartva"