Vissza
0 Kosár
Nincs termék a bevásárlókosárban.
Keresés
Filters
Preferenciák
20%
Teljes leírás
A magyarországi paraszti háztartásokban a 19. század második felében jelentek meg a füstmentes melegkonyhák. Az egyes vidékeken mászókéménynek nevezett konyhai alkotmány onnan kapta nevét, hogy a tágas kéménybe időnként bele kellett bújni tisztítani vagy a füstölnivalót felaggatni. A népi tüzelőberendezések kiváló hazai szakértője újabb könyvében, mely szorosan kapcsolódik A takaréktűzhelyek (200301081) című munkájához, monografikus leírását nyújtja a polgári lakáskultúra változásai nyomán a parasztság körében is elterjedt, zárt kéménnyel ellátott melegkonyhának. A kötet bemutatja a kevésbé tehetős parasztok szerényebb, de modernizált konyháit is, ám elsősorban mégis a több tüzelőelemből - katlan, kemence, sütő, takaréktűzhely - álló, ún. kombinátokra koncentrál. A szerző nemcsak történeti és néprajzi oldalról járja körül a témát, de alapos műszaki leírást is nyújt rajzok, műszaki rajzok és fekete-fehér fotók kíséretében. A könyv első része felvázolja a füstmentes konyha keletkezését és európai elterjedését, bemutatja a népi mászókéményes konyha hazai táji változatait, részletezi az ilyen jellegű konyha tüzelőberendezéseit, továbbá útmutatást nyújt az építéséhez, használatához, megőrzéséhez és helyreállításához. Az érdeklődők további információhoz a kiadvány végén található ajánlott irodalomjegyzékből juthatnak. A túlságosan modernnek, polgárinak tartott mászókéményes konyha tanulmányozása a hazai néprajztudományban eleddig háttérbe szorult, a könyv beszerzése ezért minden néprajzi könyvtárba ajánlott, de a technikatörténeti szakemberek érdeklődésére is számíthat. A praktikus tanácsokkal is szolgáló könyv bátran ajánlható a nagyközönség számára is.
Sabján Tibor (1952-2009)

A mászókéményes konyha

Raktári szám: T-1049
Borító ár
2 200 Ft
Aktuális online ár
1 760 Ft
Termék részletes adatai
Szerző
Sabján Tibor (1952-2009)
ISBN
9789638630345, 9638630345
Egyéb szerzőség
Sabján Tibor (1952-2009) (szerk.)
Nyelv
magyar
Megjelenés éve
cop. 2021
Méret
107 o. : ill. ; 19 cm
Kiadó
Terc
Cikkszám
3000071291
Sorozatcím
Népi kultúra ; 1785-3699

Darabszám
Teljes leírás
A magyarországi paraszti háztartásokban a 19. század második felében jelentek meg a füstmentes melegkonyhák. Az egyes vidékeken mászókéménynek nevezett konyhai alkotmány onnan kapta nevét, hogy a tágas kéménybe időnként bele kellett bújni tisztítani vagy a füstölnivalót felaggatni. A népi tüzelőberendezések kiváló hazai szakértője újabb könyvében, mely szorosan kapcsolódik A takaréktűzhelyek (200301081) című munkájához, monografikus leírását nyújtja a polgári lakáskultúra változásai nyomán a parasztság körében is elterjedt, zárt kéménnyel ellátott melegkonyhának. A kötet bemutatja a kevésbé tehetős parasztok szerényebb, de modernizált konyháit is, ám elsősorban mégis a több tüzelőelemből - katlan, kemence, sütő, takaréktűzhely - álló, ún. kombinátokra koncentrál. A szerző nemcsak történeti és néprajzi oldalról járja körül a témát, de alapos műszaki leírást is nyújt rajzok, műszaki rajzok és fekete-fehér fotók kíséretében. A könyv első része felvázolja a füstmentes konyha keletkezését és európai elterjedését, bemutatja a népi mászókéményes konyha hazai táji változatait, részletezi az ilyen jellegű konyha tüzelőberendezéseit, továbbá útmutatást nyújt az építéséhez, használatához, megőrzéséhez és helyreállításához. Az érdeklődők további információhoz a kiadvány végén található ajánlott irodalomjegyzékből juthatnak. A túlságosan modernnek, polgárinak tartott mászókéményes konyha tanulmányozása a hazai néprajztudományban eleddig háttérbe szorult, a könyv beszerzése ezért minden néprajzi könyvtárba ajánlott, de a technikatörténeti szakemberek érdeklődésére is számíthat. A praktikus tanácsokkal is szolgáló könyv bátran ajánlható a nagyközönség számára is.