Vissza
0 Kosár
Nincs termék a bevásárlókosárban.
Keresés
Filters
Preferenciák
20%
Teljes leírás
A magyar művelődéstörténet elfeledett értékeit újra- vagy felfedező sorozat ezúttal egy valódi kuriózummal ismerteti meg a nagy- és a szakmai közönséget, amelyből egy 18. századi erdélyi arisztokrata gazdasszony tevékenységét ismerhetjük meg. Az Országos Széchenyi Könyvtárban őrzött kéziratos kötet szerzője, összeállítója Wesselényi Kata, aki 1751-től, "gazdasszonyságának első évétől" vezette háztartási kézkönyvét, amelyben recepteket és egyéb hasznos tudnivalókat jegyzett le. Írása majd száz ételreceptet őrzött meg (érdekes módon túlnyomó többségében édességeket), amelyek mellett mellett ital- (szörp- és likőr-) készítési útmutatókat, valamint tartósítási módszerek és számos más háztartási feladat (pl. textilfestés, ecetkészítés, növényápolás, borászkodás) leírását találjuk meg. Összességében tanulságos képét mutatva annak milyen összetett és sokrétű feladatokat kellett tudnia elvégeznie és irányítania a fiatalon özvegyen maradt grófnénak. A mai olvasó számára a legszórakoztatóbbak minden bizonnyal a (meglepően modern) receptek, amelyek közül nem egynek a kipróbálására is buzdít a művet sajtó alá rendező és ahhoz rövid, de tartalmas, informatív utószót író S. Sárdi Margit. A hanghű (a korabeli kiejtést reprodukáló) átírásban kiadott művet a régies, idegen eredetű kifejezésekben eligazító szójegyzék kíséri. A korabeli életmód kutatói számára forrásértékű kiadványt a régi gasztronómia iránt érdeklődők figyelmébe is érdemes ajánlani. "www.kello.hu minden jog fenntartva"
Wesselényi Kata (1735-1788)

Gazdasszonynak szükséges könyv

Borító ár
2 400 Ft
Aktuális online ár
1 920 Ft
Termék részletes adatai
Szerző
Wesselényi Kata (1735-1788)
ISBN
9786155257001
Egyéb szerzőség
Sárdi Margit, S. (1947-) (sajtó alá rend.)
Nyelv
magyar
Megjelenés éve
2018, cop. 2012
Méret
104 o.
Kiadó
Attraktor
Cikkszám
3000209581
Sorozatcím
Intra Hungariam... ; 1789-4328 ; 3.

Darabszám
Teljes leírás
A magyar művelődéstörténet elfeledett értékeit újra- vagy felfedező sorozat ezúttal egy valódi kuriózummal ismerteti meg a nagy- és a szakmai közönséget, amelyből egy 18. századi erdélyi arisztokrata gazdasszony tevékenységét ismerhetjük meg. Az Országos Széchenyi Könyvtárban őrzött kéziratos kötet szerzője, összeállítója Wesselényi Kata, aki 1751-től, "gazdasszonyságának első évétől" vezette háztartási kézkönyvét, amelyben recepteket és egyéb hasznos tudnivalókat jegyzett le. Írása majd száz ételreceptet őrzött meg (érdekes módon túlnyomó többségében édességeket), amelyek mellett mellett ital- (szörp- és likőr-) készítési útmutatókat, valamint tartósítási módszerek és számos más háztartási feladat (pl. textilfestés, ecetkészítés, növényápolás, borászkodás) leírását találjuk meg. Összességében tanulságos képét mutatva annak milyen összetett és sokrétű feladatokat kellett tudnia elvégeznie és irányítania a fiatalon özvegyen maradt grófnénak. A mai olvasó számára a legszórakoztatóbbak minden bizonnyal a (meglepően modern) receptek, amelyek közül nem egynek a kipróbálására is buzdít a művet sajtó alá rendező és ahhoz rövid, de tartalmas, informatív utószót író S. Sárdi Margit. A hanghű (a korabeli kiejtést reprodukáló) átírásban kiadott művet a régies, idegen eredetű kifejezésekben eligazító szójegyzék kíséri. A korabeli életmód kutatói számára forrásértékű kiadványt a régi gasztronómia iránt érdeklődők figyelmébe is érdemes ajánlani. "www.kello.hu minden jog fenntartva"