Teljes leírás
A takarmányozástan integráló tudományszaka az állattenyésztésnek, mert kémiai, biológiai, biokémiai, élettani és növénytani ismeretekre épül. Az egyetemi tankönyv célja mindezeknek az ismereteknek az összefoglalása. A kötet először a takarmányok kémiai összetételét részletezi, majd a takarmány hasznosításának menetét, azaz a különféle állatok (kérődzők, ló, sertés, nyúl, baromfi) emésztési folyamatait és a takarmányok emészthetőségét tárgyalja. Ezután az energia és tápanyagforgalom legfontosabb tényezőit összegzi, ismerteti a takarmányok tápláló értékének különféle mérési módjait, majd a szorosabban vett gyakorlati takarmányozás alapjaiba vezet be az állatok energiaszükségletei alapján. A takarmányféleségek bemutatása (pl. zöldtakarmányok, szénák, magvak, élelmiszer-ipari melléktermékek) után a tartósítás, a takarmány-előkészítés, valamint az ipari abrakkeverék-gyártás kérdéseivel foglalkozik a tankönyv. Gazdag táblázatos függelék egészíti ki a számos ábrával, táblázattal illusztrált, bibliográfiával ellátott, kézikönyv értékű kötetet. Elsősorban agrárfelsőoktatási és mezőgazdasági szakkönyvtárak anyaga. "www.kello.hu © minden jog fenntartva"
A takarmányozástan integráló tudományszaka az állattenyésztésnek, mert kémiai, biológiai, biokémiai, élettani és növénytani ismeretekre épül. Az egyetemi tankönyv célja mindezeknek az ismereteknek az összefoglalása. A kötet először a takarmányok kémiai összetételét részletezi, majd a takarmány hasznosításának menetét, azaz a különféle állatok (kérődzők, ló, sertés, nyúl, baromfi) emésztési folyamatait és a takarmányok emészthetőségét tárgyalja.