Vissza
0 Kosár
Nincs termék a bevásárlókosárban.
Keresés
Filters
Preferenciák
20%
Teljes leírás
A néprajzi dolgozat a Duna–Tisza köze 31 településének gazdasági viszonyain keresztül elemzi a paraszti gazdálkodásban a 20. században végbement változásokat. A tanulmány első fele a szakirodalom eredményeire és a korabeli statisztikai adatokra támaszkodva bemutatja a vidék mezőgazdaságának fejlődését a 19. század második felétől a 20. század közepéig. A sűrűn lakott és rossz talajminőségű földekkel rendelkező régióban már ekkor is kiemelt jelentősége volt az intenzív, munkaigényes kertgazdálkodásnak, amelyhez aztán a század második felében is ragaszkodtak a vidék lakói. A kötet gerincét alkotó második rész a szerző által több mint két évtizedig folytatott terepmunka alapján terménytípusok (többek között paprika, zöldségfélék, dohány, spárga) és termelési technikák (fóliázás) szerinti csoportosításban mutatja be a kertgazdálkodás sorsát a hatvanas évektől napjainkig. A kutató által készített, a termelés folyamatát és az eszközöket részletesen dokumentáló fotókkal kiegészített tanulmány a hagyományos termelést a „jól bevált újjal” ötvöző „utóparaszti” gazdálkodás egy jellegzetes példáját adja.

Ez a termék jelenleg nem elérhető

Fodor Ferenc

A Duna Tisza közi homokhátság...

Borító ár
2 272 Ft
Aktuális online ár
1 818 Ft
Termék részletes adatai
Szerző
Fodor Ferenc
ISBN
9789639804166, 2040000098353
Egyéb szerzőség
Móra Ferenc Múzeum (Szeged) (közread.)
Nyelv
magyar
Megjelenés éve
2008
Méret
24 cm
Kiadó
Móra F. Múz.
Cikkszám
3000148514

Darabszám
Teljes leírás
A néprajzi dolgozat a Duna–Tisza köze 31 településének gazdasági viszonyain keresztül elemzi a paraszti gazdálkodásban a 20. században végbement változásokat. A tanulmány első fele a szakirodalom eredményeire és a korabeli statisztikai adatokra támaszkodva bemutatja a vidék mezőgazdaságának fejlődését a 19. század második felétől a 20. század közepéig. A sűrűn lakott és rossz talajminőségű földekkel rendelkező régióban már ekkor is kiemelt jelentősége volt az intenzív, munkaigényes kertgazdálkodásnak, amelyhez aztán a század második felében is ragaszkodtak a vidék lakói. A kötet gerincét alkotó második rész a szerző által több mint két évtizedig folytatott terepmunka alapján terménytípusok (többek között paprika, zöldségfélék, dohány, spárga) és termelési technikák (fóliázás) szerinti csoportosításban mutatja be a kertgazdálkodás sorsát a hatvanas évektől napjainkig. A kutató által készített, a termelés folyamatát és az eszközöket részletesen dokumentáló fotókkal kiegészített tanulmány a hagyományos termelést a „jól bevált újjal” ötvöző „utóparaszti” gazdálkodás egy jellegzetes példáját adja.