Teljes leírás
A szerzőpáros (Batár Zsolt Botond és Dr. Kanyó Terézia) arra vállalkozott, hogy a Kárpát-medence történelmi gasztronómiájával alaposabban megismerteti az olvasókat. Az első kötet öt fejezeten keresztül ismerteti az egyes tájegységek, az egyes etnikumok legjellemzőbb ételeit, gasztronómiai hagyományát. A könyv sajátosan elegyíti a történeti nézőpontot a térségek és tájak konyhájának fejlődésével, mai állapotának bemutatásával, mivel az első fejezetben a magyar gasztronómiáról olvashatunk általában, melyben kiemelt helyet foglalnak el a hungarikumok: a gyulai kolbász, a szikvíz, a kalocsai fűszerpaprika, a Pick téliszalámi, a magyar akácméz, a Herz Callis téliszalámi, a makói hagyma, a szegedi fűszerpaprika őrleménye, a magyar szürke marha, az Unicum, a Törley pezsgő, és a sort még hosszan lehetne folytatni. A fejezetet a kiemelt ételek receptje zárja. A következőkben a trianoni béke lesz egy olyan töréspont a történetben, ami mentén a szerzőpáros elkezdi az egyes népek és tájak ételeit bemutatni, így a német, a bécsi, a cseh, a lengyel, a szlovák, a kárpátaljai, az orosz, az erdélyi, a délvidéki, a horvát, az olasz és a szlovén konyha kapott egy-egy kisebb alfejezetet. A negyedik rész a régebbi korokban meghatározó francia és török konyha érdekességeit mutatja be, melyet a bolgár, a görög és az örmény konyha Kárpát-medencei ételei követnek. Az érdekes szakácskönyvet érdeklődő olvasóknak lehet ajánlani. A kötetet a szerző illusztrációi díszítik.